2019. december 15., vasárnap

Svéd gyömbéres keksz

  • 10 dkg finomliszt
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 nagy csipet sütőpor
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3 evőkanál méz
  • kb:16 db lesz belőle
Fűszerkeverék :
  • 1/2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 késhegynyi őrölt szegfűszeg 
  • 1 késhegynyi őrölt bors
Elkészítése:
Előmelegítjük sütőt 190 C fokra (Gázon 5-ös fokozat)
Sütőpapírt terítünk egy nagy tepsibe. Mint ami a sütőhöz jár az a nagy szürke. 
A fűszerkeveréket egy tálkába összevegyítjük.
Előkészítünk egy keverőtálat! A tésztához a lisztet beleszórjuk a tálba, majd jön a szódabikarbóna ,sütőpor, fűszerkeverék és a cukor. Az egészet jól összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a vajat + a mézet. A kész tésztából Raffaello nagyságú golyókat gyúrunk letesszük őket egymástól 5-5 cm távolságra, mert megnőnek és össze is nőhetnek.
Majd a tenyerünkkel vagy egy pohár aljával lenyomom szétlapítom őket, hogy kb: 1 cm vastag korongok legyenek. Nem kell szabályosságra törekedni!
8-12 perc alatt megsütjük. Mivel a tésztában méz van könnyen megpirul.
sütés után, kihűlt állapotban szedjük ki a tepsiből.

ui: Ha mégis összenőnek, semmi gond nekem is volt ilyen eset, ilyenkor rögtön, sütés után fakanállal szétválasztjuk őket, mert ekkor még elég képlékeny a süti.

Isteni finom karácsonyi gasztró ajándéknak is szuper és a gyerekek is nagyon szeretik .-)
Jó sütést!