2017. május 30., kedd

Nagyon -nagyon csokis és finom keksz/Csokis pöfeteg



Hozzávalók: Dupla adaghoz! Kb: 48db

  • 12 dkg vaj
  • 45 dkg magas kakaó tartalmú csokoládé/Én 2 db 70% -os és  2 és fél 50% -os csokit tettem bele.
  • 15 dkg porcukor
  • 4 db tojás
  • vanília kivonat, vagy vaníliás cukor ízlés szerint
  • 28 dkg liszt
  • 10 dkg darált mandula, vagy dió
  • 1/2 tk. só
  • 1 t.k sütőpor
  • + porcukor a golyók beleforgatásához 
Ezt a kekszes receptet egy ismerősömtől kaptam, nagyon szuper. Csoki imádóknak, és persze azoknak is akik szeretnek csipegetni.
Nóri lányomnak tavasszal van a szülinapja, és kisiskolás lévén, az osztályban 28 gyerek van + a két tanárnő. Ezért egyből dupla adagot készítettem. Szépen feltornyozták, és a tetejébe bele biggyesztették a gyertyát, így köszöntötték fel Nórit, és mindenkinek jutott repeta is!

Elkészítés:
A csokit és a vajat alacsony tűzön felolvasztom. Én így szoktam készíteni máskor is.
A tojásokat, a porcukrot és a vaníliát jól kikeverem.
Ehhez hozzáadom, lisztet, darált mandulát vagy /diót,/ sót, sütőport, és a lehűlt csokis vajat. Összegyúrom majd hűtőbe teszem pár órára.

  • A masszából kb. Raffaello nagyságú golyókat formázom, majd belehempergetem a porcukorba.
  • Sütőpapíros tepsire helyezem /azt a jó nagy /barna vagy szürke/ nekem, kettő is van, amit a sütőhöz kapni.
  • A golyókat tisztes távolságra helyezem el, egymástól kb: 5-5-cm, mert nem marad golyó formájú, hanem szét fog kicsit terülni.
  • Sütés:170 fokos előmelegített sütőbe teszem. Nekem bevált a hőlégkeveréses sütés.
  • 8 percig sütöm ezután kiveszem, ekkor még igen képlékeny, így nem nyuka- piszka  :)) Ameddig le nem tudjuk szedni a sütőpapírról óvatosan!
  • A keksz nem lesz száraz, hanem finoman omlós:)
Jó sütést !!